Blog

Keep up to date with the latest news

ABP blijft tegen klimaatresoluties stemmen bij fossiele beleggingen

Pensioenfonds ABP blijft een grote belegger in de fossiele industrie. Daarin investeerde het voor maar liefst €17,4 miljard. Als grootste pensioenfonds in Europa steunde het maar 3 van de 14 klimaatresoluties, waarin aandeelhouders vragen beleid in lijn te brengen met de overeenkomst van Parijs. Bij Shell stemde ABP nog nooit voor klimaatresoluties, in tegenstelling tot de meerderheid van Nederlands grootste beleggers.

In een nieuwe analyse van Fossielvrij NL, zijn 72 klimaatresoluties onderzocht. Opvallend is dat ABP, Europa’s grootste fonds dat het pensioen van 3 miljoen Nederlandse leraren en ambtenaren beheert, zich beduidend duurzamer voordoet dan uit deze analyse blijkt. Bij fossiele beleggingen steunt ABP slechts 44% van de klimaatresoluties. Bij resoluties die specifiek gaan over Paris’ Alignment, waarin een bedrijf wordt opgeroepen om doelstellingen te stellen die in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs, steunt ABP slechts 21% van de resoluties. ABP stemde bijvoorbeeld tegen resoluties bij olie- en gasbedrijven Shell, BP, Total, Chevron en Equinor. Maar ook bij kolenbedrijven als Whitehaven, AGL en mijnbouwbedrijf Rio Tinto stemt ABP tegen Parijs-resoluties.

“ABP misleidt deelnemers door te beweren dat het voorop loopt met hun duurzaamheidsbeleid, terwijl ABP met dit stemgedrag juist een obstakel vormt voor de transitie naar hernieuwbare energie.” zegt Liset Meddens, directeur van Fossielvrij NL.

ABP zegt dat het niet verstandig is om de aandelen van fossiele bedrijven te verkopen, omdat het dan geen invloed kan aanwenden. Het steunen van resoluties op aandeelhoudersvergaderingen is een belangrijke manier waarop ABP, als grootaandeelhouder, invloed kan aanwenden. Dit onderzoek laat zien dat ABP nalaat om dit te doen. Bovendien heeft engagement weinig waarde als er geen consequentie aan verbonden wordt.

“Natuurlijk moet ABP zo snel mogelijk uit de fossiele beleggingen divesteren”, zegt Liset Meddens. “Dat zou pas een krachtig signaal zijn.  Dat nu opnieuw blijkt dat de pensioenen van onze ambtenaren en leraren  de energietransitie in de weg staat, is gewoonweg onacceptabel”.

Steeds deze meer deelnemers spreken zich inmiddels uit tegen de fossiele investeringen van ABP. In Amsterdam overhandigde het gemeenteambtenaren-initiatief hun petitie voor een schoon pensioen aan ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann. Ook docenten gaven ABP de laatste waarschuwing met een visuele actie afgelopen oktober. Ambtenaren van de waterschappen zijn recentelijk een petitie gestart. Ook docenten en onderzoekers op het HBO en WO roeren zich. Uit onderzoek van ABP blijkt dat 60 procent van de deelnemers een duurzaam pensioen wil.

Al zes jaar geleden, bij het aantreden van de huidige bestuursvoorzitter Corien Wortmann, beloofde het fonds duurzamer te gaan investeren. Het blijft vooralsnog vooral bij woorden.

Het discussiestuk is hier te downloaden.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt – en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws

Bron: Duurzaam Nieuws