Blog

Keep up to date with the latest news

De lengte van een sollicitatiebrief

Hoe bepaal je de lengte van een sollicitatiebrief

Er is onderzoek naar gedaan waar werkgevers de voorkeur aan geven maar daarvan was de uitslag zo divers dat je eigenlijk terug moet vallen op gezond verstand.
De eisen in de vacature zullen voor een groot gedeelte bepalend zijn. Als er sprake is van een ‘no nonsense’ mentaliteit dient de brief kort en bondig te zijn.
Als er redactionele kwaliteiten gevraagd worden zal er weliswaar niet te lang maar wel volledig geschreven dienen te worden. Dan doet de opbouw van de brief er nog meer toe dan anders.

De inhoud van iedere sollicitatiebrief dien je af te vinken op basis van onderstaand rijtje:

  • Aanhef
  • Introductie
  • Wie je bent en waar je het bedrijf van kent
  • Wat jou de beste keus maakt
  • Een afsluiter die origineel is en uitnodigend

Het gedeelte waarin je jezelf voorstelt kun je vaker gebruiken. Dat geldt meestal ook voor de afsluiting.

Dit gezegd hebbende is het absoluut noodzakelijk dat de sollicitatiebrief niet onmiddellijk na het schrijven verstuurd wordt. Een nachtje erover slapen is om te beginnen al heel nuttig. Wat dan de eerste stap zou moeten zijn is het maken van een kopie. Daar worden de wijzigingen in aangebracht. Dan kan het heel nuttig zijn om de brief te laten lezen door iemand die kritisch durft te zijn.

In de praktijk worden sollicitatiebrieven in eerste instantie niet altijd met aandacht gelezen. Dat lijkt vervelend of niet respectvol maar is eigenlijk heel logisch. De eerste schifting vind plaats op basis van de belangrijkste eisen ten aanzien van de functie. Pas als dat klaar is worden van de overgebleven sollicitaties de sollicitatiebrief gelezen. En stel dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek, dan leest de interviewer vaak vlak voordat je binnenkomt nog even de brief door. Dan loop je kans dat je met jouw afsluiter van de sollicitatiebrief de toon van het gesprek kan beïnvloeden. Mooi toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *