Blog

Keep up to date with the latest news

Energie aanbiedingen onder druk

windenergie

Energieleveranciers hadden in het verleden vaak leuke aanbiedingen om klanten te lokken. Zo kreeg je bijvoorbeeld korting op de energieprijs of ontving je een welkomstcadeau als je de overstap maakte.

Vandaag de dag staan de energie aanbiedingen echter onder druk. Het gevolg hiervan is dat je amper nog aanbiedingen tegenkomt. En als een energieleverancier al een aanbieding heeft, is deze waarschijnlijk lang niet zo interessant als de aanbiedingen uit het verleden.

Waarom staan energie aanbiedingen onder druk?

Onzekerheid is de voornaamste reden dat energie aanbiedingen onder druk staan. Er is immers niemand die weet op welk peil de prijzen van stroom en gas morgen staan. Hierdoor zijn energieleveranciers een stuk voorzichtiger geworden met aanbiedingen. De prijs van stroom en gas kan de ene dag (sterk) dalen, maar de volgende dag net zo hard of nog harder stijgen. Hierdoor kom je tegenwoordig nog maar weinig energie aanbiedingen tegen.

Eind 2021 begon de onzekerheid met betrekking tot energieprijzen. Destijds werd verwacht dat de stijging van stroom- en gasprijzen slechts tijdelijk zou zijn en dat de prijs in het voorjaar van 2022 weer op een ‘normaal’ peil zou zitten. Niets bleek minder waar, want de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 heeft ervoor gezorgd dat de energieprijzen nog verder onder druk kwamen te staan. Doordat de oorlog nog steeds gaande is, is de prijs van stroom en gas nog steeds torenhoog.

Vraag Offerte aan

Vast contract afsluiten is vrijwel onmogelijk

Wanneer je vlak voor de stijgende energieprijzen een vast energiecontract hebt afgesloten, mag jij in je handen wrijven. Vandaag de dag is het namelijk niet meer mogelijk om een vast contract voor energie af te sluiten. Is jouw energiecontract inmiddels afgelopen? Dan kun je alleen nog een variabel contract afsluiten. Je betaalt in dat geval de huidige prijs voor stroom en gas.

Het aanbod energiecontracten is volledig opgedroogd door de onvoorspelbaarheid van de markt. Als energieleveranciers toch vaste contracten aan zouden bieden, lopen zij een behoorlijk risico. Door de onvoorspelbare markt kan de prijs van stroom en gas over een maand (veel) hoger liggen dan vandaag. Wanneer de prijs voor energie in een vast contract lager ligt dan de prijs van dat moment, moet de energieleverancier het verschil betalen. In dat geval moeten zij mogelijk veel geld bijleggen en dat willen ze voorkomen.

Alleen nog modelcontracten

Wie op dit moment op zoek gaat energie aanbiedingen, ontdekt snel genoeg dat er weinig mogelijkheden zijn voor wat betreft het afsluiten van een contract. Bij de meeste leveranciers van stroom en gas kun je tegenwoordig alleen nog maar een modelcontract afsluiten. Zo’n contract staat in de volksmond ook wel bekend als een variabel contract.

Het aantal huishoudens met een variabel contract voor de levering van stroom en/of gas is in de eerste helft van 2022 gestegen van 50 naar 56%. Dit blijkt uit een analyse van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Doordat energieleveranciers het tarief twee keer per jaar of vaker aanpassen, merkt iedereen met een variabel contract dit in zijn portemonnee.

Energie aanbiedingen vinden

Doordat energie aanbiedingen onder druk staan, denk je misschien dat er geen enkele aanbieding meer te vinden is. Toch is dit niet het geval, want er zijn wel degelijk leveranciers die nieuwe klanten proberen te lokken met een leuke aanbieding.

Heb je momenteel een variabel contract? Dan ben je misschien benieuwd of er voor jou een interessante aanbieding tussen zit. De beste manier om dit te ontdekken is door energie aanbiedingen te vergelijken. Om jezelf tijd en moeite te besparen, gebruik je hier een vergelijkingssite voor.

Voordat je ingaat op een energie aanbieding, raden wij je aan eerst de voorwaarden goed te bestuderen. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent en voorkom je dat je straks voor verrassingen komt te staan. Staan de voorwaarden jou niet aan? Ga dan op zoek naar een andere aanbieding die jou wel kan bekoren.

Als er geen interessante aanbieding tussen zit, kun je het beste wachten. Gezien de hoge energieprijzen heeft dit misschien niet jouw voorkeur, maar het is vaak wel beter. Je voorkomt zo in ieder geval dat je een energiecontract afsluit waar je later spijt van krijgt.

Bron: Duurzaam Nieuws