Blog

Keep up to date with the latest news

Ftalaten in plastic producten zorgen voor hogere sterfte

ftalaten in plastic

Ftalaten, synthetische chemicaliën die worden aangetroffen in honderden consumentenproducten zoals bewaarcontainers voor voedsel, shampoo, make-up, parfum en kinderspeelgoed, kunnen bijdragen aan ongeveer 100.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar onder mensen van 55 tot 64 jaar in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, meldt CNN.

Mensen met de hoogste niveaus van ftalaten hadden een groter risico op overlijden door welke oorzaak dan ook, met name cardiovasculaire mortaliteit, volgens de studie die werd gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Environmental Pollution. Hoge BPA-niveaus zijn gekoppeld aan een 49% groter risico op overlijden binnen 10 jaar, zegt de studie.

De studie schatte dat die sterfgevallen de VS elk jaar ongeveer $ 40 tot $ 47 miljard aan verloren economische productiviteit zouden kunnen kosten.

Wat zijn hormoonverstoorders en wat doen ze

Hormoonverstoorders of EDC s zijn synthetische stoffen die de werking van hormonen imiteren of die de werking ervan juist blokkeren. Zo verstoren ze het hormoonsysteem en veroorzaken ze mogelijk schadelijke effecten op het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Hormoonverstoorders worden er van verdacht afnemende kwaliteit van sperma bij mannen te veroorzaken, onvruchtbaarheid bij vrouwen en ziektes zoals diabetes, obesitas en borst- en prostaatkanker.

De effecten van EDC s zijn sterk afhankelijk van het moment waarop je er mee in contact komt. Vooral tijdens de zwangerschap, baby- en vroege kinderperiode en adolescentie kunnen zelfs kleine doses van deze stoffen schadelijk zijn voor de ontwikkeling. Gezondheidseffecten treden vaak pas later in het leven op. Bescherming tegen EDC s in deze gevoelige fasen is dan ook erg belangrijk.

Er zijn nu al meer dan 200 stoffen met hormoonverstorende effecten bekend, zoals BPA (Bisfenol A) en bepaalde parabenen en ftalaten. Ze zitten in alledaagse producten en komen in ons lichaam via onze voeding, inademen of via de huid wanneer we deze producten gebruiken.

Ftalaten worden gebruikt als weekmakers voor kunststoffen. Ze komen voor in PVC-vloeren, kunststof tegels, tapijt met kunststof onderlaag, vinylbehang, douchegordijnen,(kunst)lederen meubels en tassen, PVC voedselverpakkingen, elektrische kabels, lijmen, verven, verf(printen), schoonmaakmiddelen, gecoate weefsels, medische producten ( zoals handschoenen en infuusslangen), cosmetica, textiel (waterbestendig kleding, plastic klompen), speelgoed (zoals plastic poppen, waterspeelgoed, kinderbadjes, zwemvleugels, luchtbedden).

Hier lees je meer over ftalaten en andere hormoonverstoorders.

Bron: Duurzaam Nieuws