Blog

Keep up to date with the latest news

Marketing duurzame producten

Om te verkopen is moeten mensen overtuigd én verleid worden zonder te bedonderen of manipuleren.
Marketing uitingen van (duurzame) producten en diensten worden door mensen beoordeeld – heel vaak op een onbewust niveau – op een drietal aspecten:

Concreetheid van informatie die wordt geboden

Vage uitspraken (“dit product biedt een snelle werking…”) worden eerder gewantrouwd dan concrete uitingen (“Binnen 20 minuten heeft dit schoonmaakmiddel de vlekken verwijderd zonder milieubelastende reststoffen”).
“Wat doet het product?” en “Wat zijn de voordelen?” moeten dus zonder omwegen en vaagheden duidelijk gemaakt zijn.

Consistentie

Mensen zoeken naar tegenstrijdigheden. Vinden ze die dan dan nemen ze een afwijzende houding aan ten opzichte van de geboden de producten of de organisatie. Een Goede Doelen organisatie die een (te) groot deel van de ingezamelde gelden verbruikt voor de eigen organisatie is niet consistent. De boodschap is immers dat de inzameling bedoeld is om uit te geven aan goede doelen. Een ander voorbeeld: een huisarts die niet aan symptoombestrijding wil doen en stelt dat hij patiënten centraal stelt (duurzame gezondheidszorg), maar vervolgens een strak schema aanhoudt van maximaal 10 minuten per consult, loopt het risico dat patiënten hem niet geloven.

Empathie

Mensen zoeken in boodschappen naar herkenning. Dat wil zeggen: zij willen zichzelf terugzien. Zij willen overtuigd worden dat de ander begrip heeft van hun situatie. En dat de geboden producten of diensten hun eigen problemen oplossen of bijdragen aan hun eigen welzijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *