Blog

Keep up to date with the latest news

Milieudefensie wil top klimaatvervuilers voor de rechter dagen, ook MVO Nederland leden

klimaatmars amsterdam

Het is de hoogste tijd dat de grote vervuilers met een klimaatplan komen. Dat ze laten zien hoe ze hun CO2-uitstoot zo snel mogelijk afbouwen. Want ze maken de wereld ziek. Alleen zo voorkomen we de ergste klimaatrampen nog. Met deze zinnen opende Milieudefensie de aanval op de top van de klimaatverpestende industrie in Nederland. Saillant detail: 7 van hen zijn nota bene lid van MVO Nederland.

De bedrijven krijgen drie maanden de tijd om een sluitend klimaatplan te presenteren. Doen ze dat niet, dan zal de milieuorganisatie ze voor de rechter dagen. Net zoals ze dat deden met Shell.

Inclusief Shell gaat het om 30 bedrijven. Bij de ceo’s van de andere 29 organisaties werd op 13 januari een brief bezorgd waarin de stappen werden aangekondigd.

Dit zijn de 30 bedrijven waar het om gaat:

ABN AMRO, MVO Nederland koploper
Rabobank, MVO Nederland koploper

ABP, Atradius, ING, NN Group, Schiphol, allen lid van MVO Nederland

en verder Aegon, Ahold Delhaize, AkzoNobel, BAM Groep, Boskalis Westminster, BP, Dow, DSM, ExxonMobil, FrieslandCampina, KLM, LyondellBasell, PfZW, RWE, Shell, Stellantis, Tata Steel, Unilever, Uniper, Vion, Vitol, Vopak en Yara.

Hoezo, MVO?

Wat opvalt in het lijstje is de aanwezigheid van maar liefst 7 leden van MVO Nederland. Die organisatie claimt het netwerk te zijn van duurzame ondernemers in Nederland. Zij moeten model staan voor ondernemers die duurzaam willen werken. Binnen het netwerk worden ook koplopers onderscheiden. Zowel de Rabobank als ABN Amro behoren tot die groep, volgens de eigen gegevens van MVO Nederland. Het mag op zijn minst opmerkelijk worden genoemd dat de koplopers van de koplopers door een milieuorganisatie worden gemaand om nu eindelijk serieus werk te maken van klimaatbescherming.

Het gaat om een uiterst klein deel van het Nederlandse bedrijfsleven dat in dit netwerk deelneemt. MVO Nederland zegt ongeveer 2000 leden te hebben, waarvan er zo’n 530 ook actief zijn. We hebben het dan over respectievelijk 0,3% en 0,08% van de bedrijven in Nederland, eenpitters niet meegerekend. Je zou er toch van uit willen gaan dat dit dan ook echt de crème-de-la-crème is van duurzame ondernemers in ons land.

Niet ons pakkie an

Maar volgens MVO nl directeur Maria van der Heijden is duurzaam ondernemen toch echt de verantwoordelijkheid van de overheid. Om de bal op het Binnenhof neer te leggen publiceerde nog dezelfde dag een reactie via het ANP expert netwerk. Daarin stelt ze onomwonden: “Milieudefensie stelt ultimatum aan vervuilers: klimaatplannen in drie maanden of een proces. Deze actie laat zien dat er behoefte is aan ambitieuzer overheidsbeleid.”  Hoezo eigen verantwoordelijkheid van duurzame ondernemers? En wat betekent het dan om koploper te zijn in een duurzaam koplopersnetwerk?

Ik ben het overigens eens met de stelling dat er een ambitieuzer overheidsbeleid nodig is. Aanzienlijk ambitieuzer. Maar ik vind het net zo onbestaanbaar dat iemand die leiding geeft aan het oudste netwerk voor duurzaam ondernemen in dit land de overheid de schuld geeft van het eigen falen. Want zo mag je het toch wel noemen als je meest prominente leden van je duurzame koplopersclub te kijk worden gezet en ter verantwoording moeten worden geroepen als klimaatverpesters en uitstootkampioenen zonder plan. We mogen hopen dat zo’n plan er op 15 april wel ligt. Met of zonder nare nasmaak.

Peter van Vliet

Bron: Duurzaam Nieuws