Blog

Keep up to date with the latest news

Organisch vuurwerk SPARK is nieuw duurzaam vieren 

spark roosegaarde

Hoe kunnen we op een duurzame manier vieren, zonder de overlast van vuurwerk, maar wel met het effect ervan? Kunstenaar Daan Roosegaarde raakte geïnspireerd door het magische licht van vuurvliegjes en de wens om de traditie van vuurwerk te moderniseren. Het resultaat is SPARK Bilbao, een poëtische voorstelling van duizenden, biologisch afbreekbare licht sparks die organisch door de lucht zweven. De Wellbeing Summit in Bilbao-Biscay, Spanje, is de eerste ter wereld die dit innovatief design voor duurzaam vieren toont. 

SPARK Bilbao is een alternatief voor traditionele en vervuilende vieringen zoals vuurwerk, ballonnen, drones en confetti. De première van SPARK Bilbao kan vanaf nu bekeken worden. Door een combinatie van design en technologie worden duizenden licht sparks van biologisch afbreekbare materialen geluidloos bewogen door de steeds veranderende wind. SPARK is geïnspireerd op vuurvliegjes, zwermen vogels en de sterrenhemel. In het centrale park van Bilbao brengt deze circa 50 x 30 x 50 meter grote wolk van SPARK de bezoekers tot verwondering en reflectie over de verbondenheid met zichzelf, elkaar en de natuur.

SPARK zal van 1 tot en met 3 juni 2022 in Bilbao-Biscay worden tentoongesteld. Kunstenaar Daan Roosegaarde is gemotiveerd om onze angstgevoelens voor de toekomst om te zetten in nieuwsgierigheid door het ontwerpen van realistische alternatieven. SPARK Bilbao nodigt iedereen uit om deel uit te maken van een milieuvriendelijke toekomst. Met SPARK wordt de onderlinge verbondenheid tussen mens en natuur gevierd, en kunnen tradities op een nieuwe manier in stand worden gehouden. Daarnaast is het een duurzaam alternatief voor evenementen die reflectie en feestelijkheid willen bevorderen, zoals de Olympische Spelen, the Fourth of July, oudejaarsavond of andere gemeenschappelijke vieringen.

Tijdens de groeiende samenwerking tussen Studio Roosegaarde, Draiflessen Collection en de Wellbeing Summit ontwikkelde de kunstenaar dit baanbrekende en betoverende landschapskunstwerk. “Vieringen zijn een belangrijk moment voor gemeenschappen om samen te komen en hun culturen te koesteren. SPARK Bilbao roept een kinderlijke verwondering op die gemeenschappen opnieuw met elkaar verbindt.

Corinna Otto, Museum Directeur Draiflessen Collection en curator van The Wellbeing Summit “Voor veel mensen voelt de huidige situatie beperkend, en het traditionele vuurwerk wordt steeds meer verboden. SPARK Bilbao is een plek van verwondering en een nieuw duurzaam alternatief om samen te vieren.”

Studio Roosegaarde

Als een design lab verbinden de ontwerper Daan Roosegaarde en zijn team, mensen en technologie om landschappen te verbeteren en de verbeelding te prikkelen. Internationaal bekende ontwerpen zijn: WATERLICHT (een virtuele overstroming die de kracht van water laat zien), SMOG FREE PROJECT (’s werelds eerste grootste luchtzuiveraar die smog in juwelen verandert), het SPACE WASTE LAB (visualiseren en upcyclen van ruimteafval), URBAN SUN (reinigt openbare ruimtes van het coronavirus) en Seeing Stars (dat de sterren terugbrengt in de straten van jouw stad). SPARK is het vierde project van de serie DreamScapes van Studio Roosegaarde en Media.Monks waarin een droom realiteit wordt om een betere wereld te creëren.

De Draiflessen Collection

De Draiflessen Collection is in 2009 opgericht op particulier initiatief van de ondernemersfamilie Brenninkmeijer. Het kunstmuseum benadert thema’s die zich bewegen tussen spanningsvelden als traditie en toekomst, geloof en twijfel, grenzen en vrijheid, werkelijkheid en fictie, die belicht worden vanuit artistieke en wetenschappelijke invalshoeken. Actuele voorbeelden zijn de trilogie FAITH, LOVE, HOPE (2019/2020), de tentoonstelling EMIL NOLDE – A CRITICAL APPROACH BY MISCHA KUBALL (2020/21) en TOUCH (2021).

The Wellbeing Summit

The Wellbeing Summit for Social Change vanaf 1 t/m 3 juni 2022 in Bilbao-Biscay is het eerste evenement dat 1.500 leiders van sociale verandering, overheden en bedrijven van over de hele wereld samenbrengt om individueel en collectief welzijn te bevorderen voor diegenen die in de frontlinie van sociale verandering werken. De onderwerpen zullen gaan van de neurowetenschappen van welzijn, tot milieubehoud, tot intergenerationele trauma’s en bovendien worden gezondere organisatieculturen aangemoedigd. Kunst staat centraal tijdens het evenement, met een spectaculair programma van visuele en podiumkunsten, gepresenteerd in samenwerking met gerenommeerde internationale kunstorganisaties en partners waaronder de Ursula Hauser Collection, het Silkroad Ensemble en de Science Gallery Bengaluru.

Bron: Duurzaam Nieuws