Blog

Keep up to date with the latest news

vpro tegenlicht: never waste a good crisis

tegenlicht crisis

Je zal maar minister van Financiën zijn en de grootste naoorlogse crisis breekt uit in het laatste jaar van je ambtstermijn. Hoe te handelen? Wat is de impact van het openzetten van de geldkraan? En hoelang mag dat duren? Is het neoliberale marktdenken voorbij nu de overheid als enige de economie draaiend kan houden? VPRO Tegenlicht volgt Wopke Hoekstra tijdens de laatste maanden voor de verkiezingen en onderzoekt met hem de contouren van de post-pandemische maatschappij.

Ondanks het imago van zuinige schatkistbewaarder is Wopke Hoekstra, in belang van het land, bezig om meer geld uit te geven dan ooit. Na decennia van neoliberaal beleid en het geloof dat de markt alle problemen zou oplossen, was de realiteit bij het uitbreken van de coronapandemie ontnuchterend. De overheid moet in de grootste naoorlogse steunoperatie de economie draaiend houden en voorkomen dat miljoenen huishoudens aan de bedelstaf zullen raken.

Het ministerie van Financiën is het kloppend hart van deze crisis, maar het is er angstwekkend stil, de ruim 2000 ambtenaren werken allemaal vanuit huis. Alleen Hoekstra zit eenzaam op zijn kamer en ontvangt het land en Europa digitaal aan zijn bureau. Als deze crisis straks bezworen is, ligt er nog altijd die uitdaging om het klimaat en milieu weer duurzaam te maken. Is dit voor Hoekstra dan ook het moment om meer ambitie te laten zien en serieus met de transitie te beginnen? Hij is bewonderaar van Winston Churchill en diens uitspraak ‘Never waste a good crisis’. Dus als er een goed moment voor verandering is, dan is het nu. VPRO Tegenlicht kreeg toegang tot het uitgestorven ministerie en volgde Hoekstra tijdens de laatste drie maanden van zijn bewind.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bron: Duurzaam Nieuws