Blog

Keep up to date with the latest news

vpro tegenlicht: zien is geloven

informatie desinformatie

We leven in een ‘infocalyps’, zegt de Britse desinformatie-expert Nina Schick. In haar boek Deepfakes and the Infocalypse – What You Urgently Need to Know schetst ze een samenleving die overspoeld wordt door te veel informatie, waarbij er geen onderscheid meer gemaakt kan worden tussen ‘informatie’ en ‘desinformatie’. Door de komst van de sociale media hebben verschillende groepen in onze samenleving de neiging om zich steeds meer terug te trekken in hun eigen ‘echo kamers.’ Hierin beleven zij hun eigen ‘subjectieve waarheid.’ Hierdoor wordt het steeds moeilijker om een consensus te bereiken over hoe de ‘echte’ wereld gezien moet worden.

Een nieuwe effectieve en invloedrijke stap in de verspreiding van des- en misinformatie is de opkomst van synthetische media. Media waar de zogeheten deep fake technologie ook toebehoort. Dit zijn door computers en kunstmatige intelligentie (A.I.) gegenereerde audio- en/of videofragmenten die niet meer van ‘echt’ te onderscheiden zijn. Denk in dit verband aan de video van de Britse Queen Elizabeth, die (aanvankelijk) een serieuze kersttoespraak hield maar later dansend op de tafels van Buckingham Palace eindigde.

In deze uitzending onderzoekt VPRO Tegenlicht wat ‘echt’ is en wat ‘nep’. En welke rol synthetische media spelen bij onze beleving van ‘de werkelijkheid’. Een toekomstverkenning met drie prominente denkers waarbij zowel de gevaren als het positieve potentieel van deze media voorbij komen. Denk in dit verband aan deep fake als therapie en als nieuwe artistieke uitingsvorm.

Met o.a. Nina Schick (auteur Deep Fakes and the Infocalypse – What You Urgently Need to Know), Stephanie Lepp (kunstenaar en ontwikkelaar van het project Deep Reckoning), Henry Ajder (filosoof en deepfake expert bij het Alan Turing Institute in Londen) en Yori Ettama (productontwerper van het project Deep Memory).

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt – en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws

Bron: Duurzaam Nieuws