Utrecht

VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling)

Non-profit
De VBDO zet zich in voor het verduurzamen van onze geldstromen. Als onafhankelijke vereniging is ze sinds 1995 een gedreven aanjager en kennisleider voor verantwoord beleggen door en verduurzaming van ondernemingen. Dit doen we onder meer door het publiceren van benchmarks en themastudies, het organiseren van evenementen en het stellen van kritische vragen over duurzaamheid op aandeelhoudersvergaderingen.Onze leden bestaan met name uit institutionele en particuliere beleggers, we vertegenwoordigt daarmee ruim 80% van het door Nederlandse beleggers geïnvesteerd vermogen. De VBDO wordt gezien als een belangrijk en gerespecteerde gesprekspartner voor onder meer de media en politiek.

Onze missie

De VBDO zet zich in voor het verduurzamen van de kapitaalmarkt, vanuit de overtuiging dat dit leidt tot een gezondere en meer rechtvaardige wereld.

Kernactiviteiten.

Engagement

Sinds 1995 zijn we trouw bezoeker van algemene aandeelhoudersvergaderingen (AVA’s). Jaarlijks stellen we kritische vragen aan de bestuurders (engagement) van om en nabij 40 Nederlandse, beursgenoteerde bedrijven, ter bevordering van een duurzame bedrijfsvoering. Die vragen stellen we naar aanleiding van onderzoek bij bedrijven, naar hun prestaties op een drietal ESG (milieu, sociale en bestuurlijke) -thema’s. De thema’s van 2023 zijn lobbying, werkomstandigheden in de keten en biodiversiteit. Naar aanleiding van het onderzoek en de vragen, We vragen met name om toezeggingen voor verbetering va prestaties op deze thema's. De uitkomsten van ons onderzoek en de (antwoorden op) onze vragen, bundelen we jaarlijks in een engagementrapport.

Benchmarks

De VBDO voert regelmatig vergelijkende onderzoeken, ofwel benchmarks uit bij pensioenfondsen, verzekeraars, banken en bedrijven.We vergelijken de financiële instellingen met elkaar, op basis van hoe wel of niet duurzaam ze beleggen.Bij bedrijven voeren we jaarlijks een benchmark uit over belastingtransparantie.

Kennisdeling

De VBDO brengt verschillende stakeholders bij elkaar voor het ontwikkelen en delen van kennis over duurzaam beleggen of ondernemen. Zo brengen we partijen als pensioenfondsen, verzekeraars, banken, vermogensbeheerders, bedrijven en NGO’s bij elkaar aan tafel, organiseren we webinars en seminars, publiceren themastudies, podcasts en video's en delen onze kennis en opinie breeduit in de media.

Openstaande vacatures.

Geen vacature gevonden

Sustainable Development Goals.

No Poverty,Zero Hunger,Good health and well-being,Quality education,Gender equality,Clean water and sanitation,Affordable and clean energy,Decent work and economic growth,infrastructure,Reduced inequealities,Sustainable cities and communities,Responsible consumption and production,Climate action,Life below water,Life on land,Peace justice and strong insitutions,partnerships

Wat andere je vertellen over VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling):

Joël Dori
Voormalig stagiair VBDO
De VBDO was de perfecte plek om mijn passie voor duurzaamheid en economie samen te laten komen. Ook kreeg ik inzicht in het werken in een kleinere organisatie, waarbij ik binnen een hecht team de mogelijkheid kreeg om uitdagende opdrachten uit te mogen voeren. Hierdoor kijk ik met een enorm goed gevoel terug op mijn stage bij de VBDO.