Zeewier is voor velen nog geen dagelijks product maar mensen zijn positief verrast wanneer ze er bijvoorbeeld achterkomen dat zeewier plastic verpakkingsmateriaal kan vervangen of dat het de kwaliteit en smaak van hun voedingsproducten verbetert. Zeewier ondernemers beschikken al over dit soort oplossingen, maar het blijkt telkens weer moeilijk om hiermee consumenten te bereiken. Daar kan de Seaweed Innovation Challenge die van start gaat op 6 maart, misschien verandering in brengen.
Zeewier is een veelzijdig grondstof die op grote schaal in Europa verbouwd kan worden op een duurzame en natuur–inclusieve manier. Het is een lokaal gewas dat geen gebruik maakt van schaars land of zoet water om te groeien. Zeewier kan worden gebruikt in veel verschillende dagelijkse toepassingen op het gebied van voedsel, diervoeding, biostimulanten en biomaterialen. Deze zeewier producten zijn vaak een duurzamer alternatief voor bestaande producten die nu nog worden gemaakt van fossiele brandstoffen. Desalniettemin blijft het een uitdaging om klanten en consumenten te vinden voor deze vooruitstrevende producten. Maar met een wereldpopulatie die alsmaar blijft groeien, groeit de vraag naar voedsel en plastics mee. We hebben dus alternatieve oplossingen nodig; hoe eerder hoe beter.
Drempels verlagen voor zeewier producten
Maar hoe pakken we dit aan? North Sea Farmers en Brave New Food zijn een samenwerking aangegaan om drempels in de markt te verlagen voor verpakkingsmaterialen en voedselproducten op basis van zeewier. In hun Seaweed Innovation Challenge nodigen ze innovators van over de hele wereld uit om de meest veelbelovende en inspirerende producten en oplossingen te laten zien. In een live pitch–evenement mogen de beste ondernemers hun product of oplossing pitchen voor invloedrijke gevestigde bedrijven met een groot marktbereik in Europa. Dit alles om nieuwe samenwerkingen tot stand te brengen en deze producten bij de consument te krijgen.
In het eerste stadium van de Seaweed Innovation Challenge kunnen zeewier–innovators van over de hele wereld hun pitch inzenden op Brave New Food’s online platform. Iris Menger, markt coördinator bij North Sea Farmers, verwacht minstens 30 veelbelovende pitches. “Wij geloven in de potentie van zeewier en weten dat er sterke en goede ideeën klaarliggen. We moeten gewoon een manier vinden om ze in de markt te krijgen als alternatief voor de bestaande, minder duurzame producten. Met deze Challenge hopen we grote bedrijven te inspireren om samen te werken met de zeewierindustrie om deze transitie te versnellen. Duurzamere en gezondere zeewier producten in elk huishouden in Europa, dat is ons streven.”
Live pitch Seaweed Innovation Challenge
Op het live pitch–evenement van 8 juni zal een jury aanwezig zijn, bestaande uit retail groep Colruyt Group en internationaal verpakkingsbedrijf DS Smith. Daarnaast zullen er nóg twee zeer relevante Europese marktpartijen onthuld worden gedurende de looptijd van de Challenge. Deze jury zal bepalen wie de Seaweed Innovation Challenge zal gaan winnen. De 4 winnaars krijgen de kans op een één–op–één brainstormsessie met de bedrijven in de jury, media–aandacht via o.a. de kanalen van North Sea Farmers en Brave New Food en natuurlijk de kans om te netwerken met een groot aantal verschillende bedrijven en investeerders die ook bij het evenement aanwezig zullen zijn.
Milo Laureij van Brave New Food: “We zijn drie jaar geleden begonnen met het organiseren van dit soort innovatie challenges. We zijn erachter gekomen dat het een effectieve manier is om grote bedrijven bewust te maken van de vooruitstrevende innovaties die er zijn. In vorige challenges hebben we meer dan 800 pitches van bedrijven van over de hele wereld weten aan te trekken. Veel van hen hebben waardevolle contacten opgedaan die hebben geleid tot samenwerkingen. We zijn inmiddels al een paar jaar lid van North Sea Farmers, omdat we veel potentie zien in zeewier als veelzijdig product. Daarom bundelen we onze krachten in deze Challenge. We hebben hoge verwachtingen van deze Seaweed Innovation Challenge en we gaan ervan uit dat ook hier weer interessante en waardevolle samenwerkingen worden opgebouwd.