Shell boekt ‘obscene’ oorlogswinst

shell protest oorlogswinst

Shell heeft de woede van veel mensen en organisaties gewekt nadat de jaar- en oorlogswinst meer dan verdubbelde tot een record van bijna 40 miljard dollar. Het bedrijf kon die winst maken door een stijging van de prijzen voor gas in verband met de oorlog in Oekraïne. De aankondiging komt op een moment dat huishoudens worstelen om enorme energierekeningen te betalen.

De olie- en gasmaatschappij boekte in het laatste kwartaal van vorig jaar een winst van 9,81 miljard dollar, vergeleken met 6,4 miljard dollar een jaar eerder. Dat bracht de aangepaste jaarwinst in 2022 op 39,87 miljard dollar (43 miljard Euro), meer dan het dubbele van de 19,3 miljard dollar in 2021. In The Guardian wordt deze oorlogswinst obsceen genoemd.

Onduidelijk is ook, in hoeverre Shell hogere belastingen heeft betaald die door regeringen in het vooruitzicht waren gesteld om de overmatige oorlogswinst van oliebedrijven te temperen.

Vorige maand zei het bedrijf nog dat het voor het laatste kwartaal van 2022 een winstdaling van ongeveer 2 miljard dollar verwachtte als gevolg van onverwachte belastingen in het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Volgens het bedrijf bedroeg de totale uitkering aan aandeelhouders in het kwartaal $6,3 miljard na een verhoging van het dividend met 15%. Ook kondigde het bedrijf aan de komende drie maanden voor $4 miljard aan aandelen in te kopen. In totaal heeft Shell in 2022 26 miljard dollar aan aandeelhouders uitgekeerd.

Een schijntje naar hernieuwbare energie

De investeringen van Shell in de divisie Renewables and Energy Solutions bedroegen daarentegen slechts $ 3.5 miljard op een totaal van $ 24.8 miljard, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde resultaten over het vierde kwartaal. Dat is een schijntje vergeleken met de uitkeringen aan aandeelhouders.

Aangezien RES ook gas en carbon offsets omvat, liggen de werkelijke investeringen in hernieuwbare energiebronnen lager. Volgens Global Witness was het slechts 1.5% in 2021.

Shell kan niet beweren in transitie te zijn zolang de investeringen in fossiele brandstoffen de investeringen in duurzame energiebronnen overschaduwen”, reageert Mark van Baal, oprichter van Follow This. Het grootste deel van de investeringen van Shell blijft in fossiele brandstoffen, omdat het bedrijf geen doelstelling heeft om zijn totale CO2-uitstoot dit decennium drastisch te verminderen, wat nodig is om Parijs te halen.

Om deze lage investeringen in duurzame energie te camoufleren, schermt Shell met een verwarrend cijfer: Energy Transition Spend (energietransitie-uitgaven, een optelsom van Opex en Capex, zie hieronder).

Shells rookgordijn: Energy Transition Spend

Om de lage investeringen in duurzame energie te camoufleren, schermt Shell met een Energy Transition Spend van een derde van de totale uitgaven (investeringen (Capex) en operationele uitgaven (Opex) bij elkaar opgeteld). Het samenvoegen van investeringen en operationele uitgaven is verwarrend: Opex is een indicator van de huidige activiteiten; Capex is voor de meeste beleggers een indicator van de toekomstige activiteiten.

Record oorlogswinst & aandeleninkoop

“De huidige recordwinsten zouden gebruikt kunnen worden om de enorme investeringen in duurzame energie te doen die nodig zijn om de klimaatcrisis aan te pakken en de toekomst van het bedrijf zeker te stellen.”

“In plaats daarvan koopt Shell aandelen in. Aandeleninkoop toont een gebrek aan verbeeldingskracht in grootschalige investeringen in de energietransitie. Een bedrijf dat aandelen terugkoopt, zegt in feite tegen beleggers: ‘We weten geen betere bestemming voor dit geld dan het aan u terug te geven’.”

Aandeelhoudersresolutie op AVA zal duidelijkheid brengen

In mei zullen aandeelhouders opnieuw hun stem uitbrengen over de Follow This klimaatresolutie, die dit jaar gefocust is op de Scope 3 (product) emissies in 2030 – die ongeveer 95% van de totale emissies van Shell uitmaken.

“Deze focus zal duidelijkheid brengen over welke investeerders vastbesloten zijn om de belangrijkste voorwaarde van Parijs te halen – het terugdringen van de emissies dit decennium – en welke investeerders Big Oil toestaan deze belangrijke voorwaarde te negeren”, legt Van Baal uit.

Bron: Duurzaam Nieuws