Gaat de zon onder voor auto’s op zonne-energie?

zonne-auto lightyear 0 failliet

Na een juichende start werd de maker van zonne-auto Lightyear 0 al vrij snel failliet verklaard. Daarmee zou ook de ontwikkeling van het nieuwe type, Lightyear 2, in gevaar zijn. En ook Sono, de Duitse bouwer van van een andere zonne-aut0, de Sion, stopt ermee. Daarmee gaat de zon voorlopig onder voor deze experimenten.

In totaal is er slechts een handjevol Lightyear 0 auto’s (die eerst Lightyear 1 heette) van de band gerold in de fabriek in het Finse Uusikaupunki. Alle aandacht en geld worden nu op de ontwikkeling van Lightyear 2 gericht.

Daarvoor werd kort geleden een bedrag van 8 miljoen opgehaald. Maar of die investering de toekomst zeker kan stellen is nog maar de vraag. Voor de productie van de Lightyear model 2 zijn naar verwachting vele honderden miljoenen nodig, en om de auto daadwerkelijk naar de markt te brengen zou € 1 miljard nodig zijn.

Ook einde Sion

Ook Sono Motors stopt ermee. het gaat de Sion-zonneauto toch niet in productie nemen. Het bedrijf probeerde sinds december geld in te zamelen om de auto te kunnen maken, maar heeft vanwege de huidige economische omstandigheden alsnog besloten met het project te staken. De crowdfunding die in december nog was gestart, leverde te weinig op en zou uiteindelijk te veel tijdverlies opleveren.

Mensen die een Sion hebben gereserveerd krijgen hun geld terug, inclusief een bonus van vijf procent. Ook toegezegde investeringen worden niet gebruikt.

Sono zegt de Sion-tak te willen verkopen; het is dan ook niet uitgesloten dat een andere partij de auto alsnog in productie neemt.

Onderzoek naar zonne-auto’s

Kort geleden startte de EU nog een grootschalig onderzoek naar het potentieel van zonne-auto’s.

Die zouden flink kunnen bijdragen aan de transitie naar volledig elektrische mobiliteit in de EU. Het samenwerkingsverband dat daarvoor is opgetuigd heet SolarMoves en bestaat naast TNO uit onder andere het Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE, Sono Motors en IM Efficiency. Het is nog niet belend hoe dit project wordt geraakt door de stop van Sono.

De EU en de lidstaten hebben ambitieuze doelstellingen om in de komende tien jaar tot een emissievrij mobiliteitssysteem te komen. Hiervoor zullen aanzienlijke investeringen in laadinfrastructuur voor auto’s nodig zijn. De toepassing van zonnetechnologie in en op elektrische voertuigen kan hier mogelijk uitkomst bieden. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat zonnepanelen op elektrische auto’s ervoor kunnen zorgen dat deze op jaarbasis zo’n 25% minder hoeven te worden opgeladen. In zonnige gebieden kan deze reductie zelfs oplopen tot 40%.

Verder met alleen panelen

Sono blijft geloven in de integratie van zonnepanelen in elektrische voertuigen en wil dit verder blijven ontwikkelen, maar dan als leverancier. Het bedrijf zegt 23 zakelijke klanten te hebben voor die zonnepanelentak, die zonnepanelen willen gebruiken voor bijvoorbeeld bussen en vrachtwagens.

Ook het panelen-onderdeel van Lightyear blijft buiten de problemen en kan ook zelfstandig verder.

Bron: Duurzaam Nieuws